Novinky

Čerstvé vyjádření Jana Smetany, kterému zemřelo štěně od podvodnice

Je to více jak rok, co se moderátor Jan Smetana zveřejnil příběh čivavy Lisy, která zemřela. Jak tato kauza dopadla? Přečtěte si čerstvé vyjádření Jana Smetany a jeho snoubenky Evy.


Milí přátelé,

minulý týden to byl rok, co byla založena neziskovka animal eye na jejímž počátku stál příběh naší čivavy Lisy.

Příspěvek o tom, jak jsme se nechali oklamat podvodnicí, měl neuvěřitelných 36 426 sdílení a rozpoutal obrovskou vlnu událostí a příběhů. Jelikož nám i rok a půl po kauze neustále posíláte všemožné dotazy a podněty, cítíme potřebu uvést některé skutečnosti na pravou míru.

Jak se po naší investigativě ukázalo, štěně nám neprodala Kristýna Kundrtová, ale Eva Slováčková – tehdy z pražského Zličína, která se v komunikaci vydávala velmi věrohodně právě za paní Kundrtovou. Náš příběh se objevil v mnoha médiích a v několika z nich proběhly informace o paní Evě Slováčkové. Žádné z médií však neinformovalo o tom, že je paní Slováčková pravděpodobně právně vzdělaná osoba a že v době, kdy nám prodala nemocného pejska bez šance na život, byl jejím manželem nejspíš vysoce postavený a právně vzdělaný člověk... Možná na tom nevidíte nic zásadního, ale už jen tento fakt mohl mít, jak si můžeme myslet, vliv na vývoj našeho konkrétního případu.

Již zkraje jsme upozorňovali na to, že množírenský byznys není výlučnou záležitostí intelektuálně či sociálně slabých lidí, jak by se z televizních záběrů na špinavé a zanedbané stodoly mohlo občas zdát. Pokud ekonomicky silným a vysoce postaveným lidem nepostavíte do cesty adekvátní soupeře, není možné v tomto boji uspět. A právě proto jsme se vydali opravdu nelehkou cestou. V dnešní době, kdy se každý stará především o své vlastní zájmy a nechce si to nikde ze zištných důvodů moc rozházet, není zvykem nazývat věci pravými jmény. Ve většině případů to totiž přináší problémy. Víme, o čem mluvíme – redakce, které začaly o jednotlivých kauzách psát, čelily nepříjemným tlakům a soudním žalobám, já se svojí ženou jsem se musel více jak rok u orgánů činných v trestním řízení obhajovat, že jsem se uveřejněním příběhu z mafiánské chobotnice nedopustil protiprávního jednání. O výhrůžkách, zastrašování, nabourávání emailových schránek a rozbitém autu jsme vám už psali.

Předpokládám, že vás hlavně zajímá, jak náš případ vlastně dopadl. Velmi nás mrzí fakt, že Policii ČR se nakonec nepodařilo prokázat, že paní Slováčková v našem případě spáchala trestný čin. Jedním z hlavním důvodů byl i fakt, že řada svědků či (spolu)poškozených přes počáteční bojovná prohlášení na facebooku a v médiích následně odmítla součinnost. A za takových okolností se znaky trestné činnosti prokazují opravdu těžko. Naše kauza měla tři roviny – I. rovinu fabulace ze strany paní Slováčkové, a to v podobě vydávání se za paní Kundrtovou a z toho plynoucí potíže (trestný čin poškození cizích práv), II. rovinu porušování povinností na úseku ochrany zvířat a welfare (trestný čin zanedbání péče o zvíře z nedbalosti) a III. rovinu porušování podnikatelských povinností při prodeji zvířat (trestný čin poškozování spotřebitele). V bodě II jsme od počátku tušili, že je postih za uvedených okolností prakticky nemožný. Provinění v bodě I se paní Slováčkové bohužel nepodařilo prokázat a úspěch v bodě III byl podmíněn aktivitou a podporou ostatních poškozených, které se nám – jak jsme již uvedli – nedostalo v takové míře, jak by bylo potřeba. Další problém vidíme v několikaměsíční prodlevě, kdy byla všechna oznámení i přes náš protest sloučena do společného řízení, a než se podařilo jednotlivé větve trestní kauzy rozklíčovat, uplynul drahocenný čas (téměř rok!). Ostatně i ten mohl způsobit, že počáteční nadšení řady lidí přiložit ruku k dílu opadlo a domnělí pachatelé navíc získali prostor zahladit stopy. Ze všech těchto důvodů byla paní Slováčkové udělena sankce za porušení povinnosti registrovat se coby obchodník se zvířaty na veterinární správě a v dalších, méně závažných proviněních (povinnost vést evidenci o nakoupených a prodaných zvířatech) byla naše věc postoupena Městské veterinární správě v Praze k projednání správního deliktu ve správním řízení. Konečné rozhodnutí ještě nepadlo.

Závěrem bychom dodali, že jak paní Kundrtová, tak paní Slováčková se dnes angažují v chovech s průkazem původu.

Pevně věříme, že se brzy dočkáme nového zákonu, který visí ve vzduchu a který by měl tomuto bezpráví učinit přítrž. Máme velkou radost, když vidíme, co se všechno za uplynulý rok a půl díky naší kauze podařilo, a nepochybujeme o tom, že další a daleko příznivější zprávy přijdou.

Přátelé, víme, že nejsme jediní, kteří se vydali nelehkou cestou. Všem podobně smýšlejícím držíme palce. Chce to pevné nervy a výdrž. Pokud budete komentovat, prosím slušně a věcně.

Děkujeme

Honza a Eva

Příspěvek, který rozpoutal celou kauzu

Zdroj: Fb :Jan Smetana - Moderátor



Zasláno dne Feb 23, 2016 do kategorie ARCHIV