Novinky

Jak zabezpečit své psí parťáky?

Je tu prosinec. Období brzké tmy, mrazu a hlavně - petard a vystrašených a ztracených psů. Proto si myslím, že neuškodí taková malá souhrnná připomínka, jak zabezpečit své psí parťáky.

JAK NA TO?

1. Každý pes by měl mít čip a ten zaregistrovaný v nějaké databázi. Ideálně v několika. Národní registr a Backhome jsou asi nejznámější u nás.

2. Každý pes by měl mít, kromě registrovaného čipu, také jasně viditelné a čitelné telefonní číslo na obojku/postroji.

Třeba na kovové známce, vyšitý na postroji, napsaný lihovým fixem na koženém obojku atd.

Jméno psa na známce je nepodstatné! Hlavní je kontakt na majitele. Ideálně dvě čísla, kdyby jedno bylo obsazené, vybitý mobil atd.

3.Takto zajištěný (známkou, čipem) by pes měl být i na zahradě, protože se množí případy útěků psů ze zahrad, když jim tam milí spoluobčané hází petardy přes plot.

4. Obojek by měl být utažen na dva prsty těsně za ušima, aby se pes nevyvlékl když z ničeho nic zacouvá, protože se lekne. Takto zajištěný by měl být i pes, který se nárazových zvuků nebojí, protože vždycky je to někdy poprvé a pubertálních bezmozků s dělobuchy jsou plné parky, nejen parky.



5. Pokud máte psa, u kterého neznáte jeho reakci na nečekané rány, nebo pokud víte, že je nesnáší dobře, venčete nastávající dva měsíce výhradně na vodítku (krátké, flexi, dlouhé stopovací vodítko, postroj a vodítko s amortizérem ... je to jedno), protože i když jsou všichni ve škole, nikde nikdo není, může to někde bouchnout. Blízko.

Pokud máte psa, co se dokáže vyvléknout i z pevně utaženého obojku, volte dvojí nebo klidně i trojí jištění - pevný obojek plus nasazený řetízkový stahovací obojek - oba obojky připnuté zároveň do karabiny vodítka, ten řetízkový na stahování! Nebo na rozdvojku. Nebo volte (k tomu) ještě postroj a mějte psa připnutého na postroji i na obojku zároveň. Třeba rozdvojkou nebo vodítkem se dvěma karabinami.

6. Zabezpečte psa ideálně ještě reflexním prvkem, aby, když už náhodou, nedej bože, uteče, byl v tomto počasí lépe vidět a snáz se našel.

7. Doma pouštějte hlasité nahrávky ohňostrojů, bitev apod. Psi obvykle dobře snáší zvuky z reproduktorů a nebojí se jich, takže je můžete navykat.

Stejně tak se můžete stát děsně nešikovnými a upouštět na zem hrnce, bouchat dveřmi atd., aby si pes zvykl na nárazové zvuky (jak přesně se chovat a trénovat proberte s vaším oblíbeným zkušeným trenérem, podle schopností vašeho psa).

Když venku spustí rámus a váš pes se bojí, pusťte nahlas tyto nahrávky (třeba z internetu, najděte si dopředu a uložte), nebo alespoň rádio nebo televizi, aby se přehlušily a utlumily zvuky zvenku. Nebo se zrovna učte hrát na saxofon nebo na bicí ;-)

8. Když už se váš pes lekl/bojí, rozhodně ho nechlácholte a nelitujte!!!! To je přímá cesta do nenapravitelného strachu.

Zavolejte si psa k sobě, ať vám klidně vleze na klín a prostě s ním jen buďte. Klidně se u toho dívejte na televizi, kuřte, čtěte si. Jen ať pes není sám.

Pokud nejste schopni psa nelitovat, byť vnitřně, připravte mu nějaké místo, kam si může zalézt - klec, kennelka a pod. zakrytá dekou. Prostě "doupátko". Je to lepší, než psa litovat. Pokud je pes jen trochu nervozní, můžete s ním začít cvičit za pamlsky, dát mu nějakou kost na okus, hrát si s ním apod.

9. Pokud víte, že máte velkého bojku, můžete začít podávat podporu na přírodní bázi - Zylkene, Bachovu květovou terapii, aromaterapii, bandážování, masáže, bylinné extrakty a čaje, feromony atd. Opět se zeptejte vašeho oblíbeného spolehlivého trenéra. Rozhodně nedávejte sedativa, jako Sedalin apod.! Tyto látky psa jen utlumí v projevu, ale strach cítí, jen o to větší!

10. Když už se stane, že vám pes uteče, kontaktujte MP, starostu, myslivce, správce silnic, nejbližší útulky v okolí ztráty psa, napište na FaceBook info s datem a časem ztráty, fotkou psa (kde je pes dobře vidět!), informací, kde se ztratil, jménem, a info o jeho povaze.

Součástí by měl být samozřejmě i telefonní kontakt. Stejné letáčky vytiskněte a vylepte v okolí ztráty (dostatečně širokém okolí, pes je v panice schopen uběhnout i několik desítek km) na zastávky MHD, do hospod, veterinární ordinace, ordinace lidských lékařů, školy, školky atd.

Až se vám podaří psa najít a odchytit, všechno strhejte, na FB aktualizujte letáček, že se pes našel a že není potřeba dále sdílet.

11. Pro odchyt a nalezení psa je vždy nejlépe kontaktovat profesionály! I vše milující pes se ve strachu stává plachým divokým zvířetem, který nemyslí a jedná podle instinktů - utéct, schovat se. A to i před svým majitelem!


12. Trénujte odložení na dálku (sedni, stůj, lehni, zůstaň)! Psi na tyto povely reagují lépe než na přivolání (ke mně, pocem!). Lépe se jim zastaví, než obrátí a utíká ke zdroji strachu (tedy zpět odkud běží).

13.Předvídejte ! ! ! Sledujte vašeho psa, on vám řekne, jak se cítí!

14. Toto platí dvojnásob pro psy z útulků, štěňata apod.

15. Pokud máte psy na zahradě, ujistěte se, že není možné, aby se pes dostal ven, i když mu tam někdo přes plot hodí petardu. Ujistěte se, že se pes v panice nepokusí procedit skrz mříže kotce a neuškrtí se tam tak. Zajistěte mu bezpečné místo, kam se může v době vaší nepřítomnosti schovat, kdyby bylo potřeba a nikdo na něj nemohl (ve smyslu po něm házet petardy).

Pokud je pes na úvazu, ujistěte se, že je na provazu nebo na řetězu u karabiny obrtlík, který otáčí karabinou - jinak hrozí zamotání a zkrácení úvazu a oběšení psa!

16. Hodně štěstí a žádnou nehodu!!

17. Pokud víte, nebo čerstvě zjistíte, že váš pes má strach z petard, tak je potřeba to řešit.

Pro spokojený a bezpečný život vašeho psa. Ideální doba pro vyřešení strachu z ohňostroje je jaro. Protože vyřešení strachu chce především čas a systematickou práci. Začít psa zvykat na ohňostroj v listopadu je pozdě!

Zdroj:© Eva Štemberová

Foto:Nikol Photo




Zasláno dne Dec 8, 2016 do kategorie ARCHIV