Novinky

Vyhlášení ankety STATEČNÉ PSÍ SRDCE 2017

Dnes se konalo vyhlášení ankety Statečné psí srdce 2017, která oceňuje hrdinské činy psů, jež vedly k záchraně lidského života. Akce se velice povedla a ráda bych se s vámi podělila o příběhy pejsků, ale také osobností které se akce účastnili.

Kategorie, které byly v rámci 8. ročníku vyhlášené:

  1. Záchranný čin služebních a záchranářských psů („psi profesionálové“)
  2. Záchranný čin neslužebních psů („psi laikové“)
  3. Spící srdce (ocenění in memoriam)
  4. Pomáhající srdce (ocenění dlouhodobě pomáhajícího psa)




Vítěz kategorie Záchranný čin neslužebních psů-laiků

Pejsek Rex bydlí s rodinou Capůrkových v jihočeské obci. Naproti přes dvorek bydlí i jejich děda s babičkou. Děda a Rex byli dobří kamarádi. Chodili ke slepicím, ke včelám i na louku – děda sekal trávu a Rex chytal myši. Loni v květnu během dne Rex zničehonic začal hodně štěkat. Podívali se z okna na dvůr, ale žádná návštěva tam nebyla. Pes ale štěkal pořád. Ani další pohled na dvorek nevěstil nic neobvyklého, Rex však nepřestával. Když tedy vyšli členové rodiny ven, viděli dědečka, jak leží na zemi u dveří. Starého pána dostihla srdeční slabost a z posledních sil se doplazil ke dveřím a trochu je otevřel. Už se nemohl hýbat a ani nikoho zavolat. Proto Rex štěkal a štěkal. Přivolaná záchranná služba pacienta převezla do nemocnice v Prachaticích a poté do Českých Budějovic. Dědovi selhalo srdíčko a dostal stimulátor, později ještě absolvoval dvě operace srdce. Starému pánovi je dnes dvaaosmdesát let a všichni jsou rádi, že je stále na světě a že mají Rexe, který dědu zachránil. Teď už spolu zase chodí ven.


Vítěz kategorie Záchranný čin služebních a záchranářských psů

Loni v červenci dostali policisté z Chebu oznámení o pohřešovaném muži, který se dle slov jeho přítelkyně měl pravděpodobně pokusit o sebevraždu. Oznámil to ve zprávě přes mobilní telefon, který následně vypnul. Policisté z podnětu jeho blízkých ihned začali po muži pátrat v okolí Mariánských Lázní, kde se měl pohybovat, a postupně stále rozšiřovali prohledávané území. Muž se měl údajně nalézat poblíž nějaké vyhlídky, nebylo ale jasné kde. Při náročném a dlouho neúspěšném pátrání, kdy byly prohledány desítky míst ve městě a okolí, si kriminalisté vyžádali na pomoc psovoda Luboše Šmolíka se služebním psem Warem.

Policisté hledali i v okolí rozhledny Hamelika a právě kousek odtud pes zachytil stopu a dovedl psovoda ke stromu asi deset metrů od pěšiny, která spojuje silnici a rozhlednu Hamelika. Tam, ve výšce přes pět metrů, seděl muž, který měl kolem krku provaz. Psovod navázal s mužem kontakt a začal se s ním bavit, ten se rozpovídal o svých problémech a nakonec se i ostatním policistům podařilo muže přesvědčit, aby slezl dolů. Díky Warovi se tak podařilo zachránit život člověka, který se ocitl ve velkých problémech.


Vítěz kategorie Spící srdce (ocenění In memoriam)

Cama byla fenka belgického ovčáka malinois, která pomáhala chránit ohrožené živočišné druhy před pašeráky. Na africkou misi k odhalování upytlačených zvířat ji připravila zkušená českolipská kynoložka Hana Böhme. Cama sloužila nejprve spolu s paničkou a později s domorodým psovodem Mbonem při kontrolách na konžských silnicích spojujících zemi s přírodní rezervací Odzala (13 000 km²), na hranicích Konga-Brazzaville se sousedními státy či v přístavech. Početné Caminy nálezy zdokumentované ochranářskou organizací Save-Elephants a vůbec její pověst mezi pytláky, že před ní nelze žádný úlovek ukrýt, zaujaly slovenského dokumentaristu Matúše Jankoviče. Ten začal připravovat film, jak psi pomáhají slonům a o boji proti pytlákům a pašerákům, kteří kvůli klům decimují sloní populaci. Když se dokumentarista v polovině roku 2016 vracel spolu se dvěma psovody a psy, strážci a Arthurem Sniegoněm z národního parku Odzala do Brazzaville, narazil do jejich džípu místní taxík. Džíp se převrátil a jak slovenský dokumentarista Matúš Jankovič, tak i Cama podlehli svým zraněním. Tato elegantní, energická a pracovitá bojovnice, která při návratu z akce proti pytlákům zahynula, si nepochybně ocenění Spící srdce zaslouží.



Vítěz kategorie Pomáhající srdce

V zapomenutém koutě chodby leží na zemi žena. Leží tváří k zemi a nedýchá. Srdce pomalu přestává bít. Vedle ní leží pes. Má na sobě žlutou vestičku, která označuje, že jde o asistenčního psa. Žena se nehýbá a pes také ne. Podle výcviku má ležet u své paničky po celou dobu bezvědomí. Jenže něco ho nutí vydat se hledat pomoc. Váhá, pomalu vstává, bezradně se rozhlédne, sehne se k ženě, strčí do ní čenichem a potom se vydá za roh, do dlouhé chodby. Spousta zavřených dveří, nikdo netuší, že na chodbě se odehrává boj o život. Pes se rozhlíží a zvažuje situaci. Najednou se na druhém konci otevřou dveře. Rozběhne se k nim a vřítí se jako střela do kanceláře. Tam si všimnou, že jde o cvičeného psa se žlutou vestou z organizace Helppes. Pes mezitím zuřivě pobíhá od jednoho stolu ke druhému a ke dveřím. Nakonec donutí lidi přítomné v místnosti vstát a psa následovat. Pes je nadšený, že konečně někdo jde za ním, a běží za roh. Tam nacházejí ležící paní. Dvě ženy na ni mluví a následně ji obracejí na záda. Pes jde do kouta a sleduje zachránce – tak, jak byl vycvičený. Ženy následně provádějí masáž srdce a na místo přibíhá lékařka. Ještě za běhu volá, ať zavolají záchranku. Potom přebírá masáž. Po chvíli nahmatají pulz a žena začíná dýchat. Než přijede sanitka, žena je plně při vědomí a komunikuje. Pes už zase sedí po jejím boku. Tato příhoda se stala v pondělí 26. 6. 2017, v 13.41 hodin. Marie Macková vděčí svému psovi Chuckovi za život. Bez něj by nám tento příběh nenapsala, mozek bez kyslíku vydrží jen pár minut. Do dnešního dne se Marii Mackové srdce zastavilo ještě několikrát, protože její zdravotní stav se pomalu zhoršuje. Chuck to velmi těžce nese a sám má z neustálého strachu o ni a s tím spojeného stresu značné zdravotní problémy. Bohužel „dovolená“ u něho nepřichází v úvahu, jak Marii potvrdil i veterinární lékař. Odmítá se od ní hnout a jakékoli i sebemenší odloučení bere jako trest. Denně ji hlídá ve dne i v noci a ona ví, že jí bude pomáhat tak dlouho, jak mu to jeho krátký psí život dovolí. Marie nominovala Chucka na cenu Pomáhající srdce, protože je přesvědčena, že pokud je někdo schopen obětovat svůj život za ten její, pak je to její Chuck. Každý den děkuje za jeho přítomnost ve svém životě i za to, že existuje organizace Helppes, která ho pro ni vycvičila.

Vítěz kategorie Cena partnerů

Soňa Szwajnochová má dvouletou fenku zlatého retrívra Jůlinku. Jůlinka jí již několikrát zachránila život. Před čtyřmi lety přišla Soňa Szwajnochová kvůli svému psychickému onemocnění o své dvě děti, které byly svěřeny do péče otce. Soňa byla omezena na rodičovských právech, a jak sama uvedla, neměla pro koho žít a pokusila se o sebevraždu. Později nevycházela vůbec ven a utápěla se v depresi. Pak jí do života vstoupil anděl, jak fenku Jůlinku nazývá. Zprvu se bála, jak péči o malé štěně bude zvládat, když se nezvládala postarat ani sama o sebe, ale byla to právě Jůlinka, kdo ji vrátil do života, kdo ji donutil vyjít z domu, kdo ji vytáhl z deprese a zklidnil v úzkostném záchvatu. Nakonec se Soňa rozhodla fenku vycvičit a v říjnu s ní úspěšně složila canisterapeutické zkoušky. Již druhým rokem díky ní dělá dobrovolníka na rekondičních pobytech pro lidi s duševním onemocněním. Přes rok ji doprovází do Fokusu – socioterapeutické dílny pro lidi s duševním onemocněním. Díky ní zvládla přednášet o canisterapii a díky ní se rozhodla vrátit na vysokou školu. Jak říká: „Spolu to zvládneme.“ Nyní byla Jůlinka přijata do výcviku na asistenčního terapeutického psa pro lidi s duševním onemocněním. Čeká je ještě dlouhá společná cesta, ale Soňa je přesvědčená o tom, že to zvládnou, protože má pro koho žít. „Jůlinko, děkuji, jen díky tobě žiji, jsi můj anděl strážný,“ říká Soňa Szwajnochová.

Zdroj: JN Publicity


Zasláno dne Mar 29, 2018 do kategorie ARCHIV