Novinky

Povinné čipování psů proti množírnám nepomůže

Čipování bude od roku 2020 povinné. Každý pes starší půl roku, bude muset být očkovaný a označen čipem. Tato novela veterinárního zákona byla potřeba, ale je naivní si myslet, že právě toto opatření pomůže v boji proti množírnám, jak je občas uváděno. Je sice hezké, že se něco děje, ale je potřeba to pořádně dopilovat, aby to mělo opravdu efekt proti množírnám.

1. PSA REGISTRUJE MAJITEL

Jako první největší problém shledávám fakt, že psa má registrovat majitel a to klidně až v půl roce. Správně by měl nechat načipovat vrh chovatel a následně štěně prodávat oproti kupní smlouvě s již uvedeným číslem čipu.

Prodej psů bez čipu a bez kupní smlouvy bych tvrdě postihovala a to jak prodávající, tak kupující. Možná to zní drsně, ale není jiné cesty, jak opravdu zabránit prodeji psů z množíren.

Každý slušný chovatel by s tímto neměl mít problém. A každý slušný chovatel také chce, aby se k němu pes vrátil v případě, kdyby se ho majitel zbavil.Čip není drahá záležitost, stojí pár stovek a registrace pár minut na internetu.

2. PROBLÉM S NÁZVEM REGISTR

Další velký problém je, že neexistuje jeden jediný registr čipů. V české republice je jich hned několik a podle mých informací spolu ještě ke všemu nespolupracují. Proto si myslím, že by měl fungovat jednotný národní registr psů a ne několik. Případně by se měli spojit a vytvořit jednu společnou a propojenou databázi. To by velice urychlilo proces dohledávání majitele psa.

3. SPOLUPRÁCE S VETERINÁŘI?

Možná si to představuji jako Hurvínek válku. Ale ideální by bylo, kdyby veterinář mohl čerstvě načipovaný vrh rovnou zavést do registru. Aktuálně je to tak, že registraci by měl provést majitel psa. Mnoho z nich registraci zapomene a nebo neudělá úmyslně. Troufám si říct, že polovina psů v ČR nebude nikde přihlášená.

4. DOHLED A SANKCE

Nad chovy psů by se mělo více dohlížet a kontrolovat je. Tento rok vzniklo nové opatření. Chovatelé, kteří mají více jak 5 fen mají povinnost to ohlásit příslušné krajské veterinární správě. Otázkou je, kolik je těch, kteří tak učiní.

Tito chovatelé by měli být jednou do roka zkontrolovány, jestli mají vše v pořádku a zvířata žijí v dobrých podmínkách.

Pokud někdo opakovaně množí za účelem zisku, má více jak 5 fen, není registrovaný a nemá živnost, dle mě by měl platit vysoké pokuty.

4. KDO TO BUDE DĚLAT?

Otázkou je, kdo v dnešní době, kde všude chybí lidi a ochota, bude na toto vše dohlížet. Prodejci psů z množíren jsou velice rafinovaní a dokud bude poptávka, bude i nabídka. Obávám se, že veterináři, kteří právě s těmito psy nejčastěji přicházejí opakovaně do kontaktu mají své práce dost, ale třeba by jí měli díky spolupráci méně...

5. POMŮŽE OSVĚTA

Nezbývá, než se snažit neustále šířit osvětu, aby si lidé dávali pozor na to od koho si psa pořizují. Díky neznalosti této problematiky dnes a denně lidé koupí psa z bazoše, nevědomky podporují velice krutý obchod. Štěně má 8 týdnů, někdy dokonce jen 4 týdny a čipování půl roce, mu už nepomůže. Ne pokud do týdne od zakoupení zemře, tak jak se bohužel děje, díky trendu MINI psů. Je potřeba vymýtit mýtus, že nepotřebuji pro psa papíry, když ho chci jako mazlíčka.

Ač tedy povinné čipování nepomůže proti množírnám, pevně věřím, že minimálně velice uleví útulkům, kteří se dnes a denně snaží dohledat majitele ztracených psů.

Berte tento článek, jako takovou mojí úvahu a pokud k ní máte připomínky nebo nějaké návrhy na to, jak tyto věci zlepšit ozvěte se na info@psimagazin.cz

Foto FB: Pogotowie dla Zwierząt




Zasláno dne Nov 11, 2018 do kategorie ARCHIV