Novinky

Apr 21, 2014

Afgánský chrt


Afghánský chrt působí působivým, důstojným a vznešeným dojmem. Je to velmi sebevědomé a majestátní zvíře, není to ovšem pes vhodný pro začátečníky. Vyžaduje citlivé zacházení a také pravidelnou péči o jeho srst.

Kategorie: ARCHIV
Zaslal: hajkovakarolina

ZÁKLADNÍ ÚDAJE

PŮVOD PLEMENE: Afgánistán

PŮVODNÍ ÚČEL: lov velké zveře

PRŮMĚRNÝ VĚK: 12-14 let

HMOTNOST: 23–27 kg

VÝŠKA: 63-74 cm

POPIS PLEMENE

Afghánský chrt je typický představitel chrtů, kteří pocházejí z Asie. Původně se vyskytoval ve dvou variantách barvy srsti, dnes jsou u tohoto plemene přípustné všechny barvy.

Jedná se o velice starobylé plemeno známé už po staletí, původem z oblasti dnešního Afghánistánu.Vznikl nejspíš křížením původního afgánského loveckého chrta s plemenem saluka. Afgánský chrt se v zemi původu využívá k lovu antilop a gazel, ale i leopardů, vlků a šakalů. S příchodem do Evropy se stal afgánský chrt symbolem vysokého společenského postavení a často byl chován na šlechtických dvorech.

Afghánský chrt působí působivým, důstojným a vznešeným dojmem. Má typický orientální výraz a chová se především k cizím lidem zdrženlivě. V boji dokáže být přiměřeně ostrý, původně se totiž používal jako lovecký pes. Je to velmi sebevědomé a majestátní zvíře, není to pes vhodný pro začátečníky. Vyžaduje citlivé zacházení, pochopení své uzavřenější povahy a velkou toleranci. Ale i když jsou tyto podmínky dodrženy, majitel od něj nemůže očekávat absolutní poslušnost. Vyžaduje mnoho pohybu a volnosti, je vhodný pro sportovní činnost. Je to dobrý lovecký, hlídací, společenský a zavodní pes.

Zdroj : Wikipedie


NEŽ SI MĚ KOUPÍŠ A POPRVÉ Ml PŘIPNEŠ OBOJEK, PŘEČTI SI 10 RAD, NEKUPUJ KDYŽ: