Novinky

Yorkšírský teriér

Yorkširský teriér využíván především jako společenský pes malého vzrůstu. Stále si však zachoval původní povahu. Je to ostražitý, temperamentní a inteligentní teriér, pro kterého je typickým vnějším znakem dlouhá, hebká a lesklá srst.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE

PŮVOD PLEMENE: Velká Británie

PŮVODNÍ ÚČEL: krysař

PRŮMĚRNÝ VĚK: 14 let

HMOTNOST: do 3,5 kg

VÝŠKA: 20-24 cm

POPIS PLEMENE

Původně patřil ke psům chovaným anglickou chudinou. V 11. století platil pro poddané v Anglii zákaz lovu a dokonce i zákaz chovu velkých loveckých psů. Z toho důvodu vyšlechtili horníci z oblasti West Riding v hrabství Yorkshire malého robustního psíka, který uměl chytat krysy a potkany a příležitostně lovil i králíka.

Poslání yorkšírského teriéra nebylo právě lehké. Doprovázel horníky do šachet a v přádelnách působil jako krysař. Angličtí dělníci pořádali pro své psy dokonce i zápasy s krysami. Přerod u yorkšírského teriéra z pracovního ve společenského psa se udál koncem 19. století. Tehdy se stal mazlíčkem dam z vyšší společnosti.

Ve všeobecné povědomí vešel na počátku šedesátých let 20. století a dodnes se těší stále rostoucí oblibě.

Povahově je yorkšírský teriér velice temperamentní, energický, rázný a nebojácný. I přes svůj malý vzrůst je to ostrý, odvážný a ostražitý, projevuje se hlasem a štěkotem. K neznámým lidem se chová poněkud nedůvěřivě a odtažitě, ale vůči svému majiteli je loajální. Yorkšírský teriér své předky nezapře, proto je nutná důsledná a trpělivá výchova. Přestože patří mezi nejmenší psí plemena světa, miluje pohyb a dovádění, a proto je i vhodným účastníkem závodů agility a jiných psích sportů. Pravidelný pohyb a zaměstnání je pro toto plemeno velmi důležité stejně tak jako pravidelná pročesávání a kartáčování jeho srsti

Yorkšírský teriér je poměrně dlouhověké plemeno a nevyskytují se u něj ve velké míře dědičné choroby. Nejdůležitější je vždy prevence a to především co se týče infekčních onemocnění. Pravidelné očkování a odčervování by mělo být samozřejmostí.

ZDROJ: Wikipedia



NEŽ SI MĚ KOUPÍŠ A POPRVÉ Ml PŘIPNEŠ OBOJEK, PŘEČTI SI 10 RAD, NEKUPUJ KDYŽ:


Zasláno dne Apr 25, 2014 do kategorie ARCHIV