Novinky

Novela zákona - útulky musí zveřejnit fotky všech psů

Od 1. února platí novela na ochranu zvířat proti týrání, která přináší mnoho změn. Konečně se zaměřila na množírny a množitelé musí například vést evidenci narozených a prodaných štěňat. Na co bych se dnes ovšem ráda zaměřila je jedna malá novinka pro útulky, ale velká šance pro psy.

Útulky musí zveřejnit fotky všech psů

Myslím, že o novele zákona se toho všude psalo už mnoho, ovšem jedna věc dle mě nebyla až tak zmíněna a to, že přišlo i několik změn pro provozovatele útulků. Jednou z nich je také povinnost útulku zveřejňovat na webu aktuální seznam všech zvířat v útulku s jejich fotografií, datem a místem nálezu.

To je za mě skvělá věc, která by mohla pomoci mnoha psům najít domov. Mají šanci, že je někdo bude sdílet a někdo další si jich všimne.

Útulků je mnoho, jsou dobré i ty špatné. Rozhodně nechci všechny házet do jednoho pytle. O těch špatných se ale bohužel doslýchám docela často. Dozvídám se o psech, kteří jsou někde zavření už několik let, někteří dokonce v útulku i dožijí. Jsou totiž provozovatelé, kterým obec platí za umístění psa a jim je jedno, jestli v tom kotci bude rok jeden pes nebo se tam vystřídá psů 10. Znám i pár lidí, kteří se snaží tyto psy ze špatných útulků dostat. Proto si myslím, že novela by tomuto mohla trochu pomoci.

Další věc, pokud ztratíte psa obvoláváte útulky v okolí jestli se tam nenachází. Pokud by útulek zveřejnil fotku hned po příjmu psa, ušetřilo by to všem volání, stačilo by se jen podívat a můžete pro pejska vyjet. Mnoho útulků toto už dělá dávno aniž by na to musel být zákon.

Někdo může říct, že je to složité, ale za mě není. V době kdy má každý chytrý telefon nebo foták, udělat jednu fotku, nahrát do počítače a web je záležitost 10 minut a zvládla by to i moje babička, pokud bych jí sepsala návod.

Proto pokud víte o nějakém útulku v okolí, umíte třeba trochu s webem nebo rádi fotíte a vidíte, že právě toto v nějakém útulku vázne, prosím nabídněte jim pomoc. I toto je způsob jak pomáhat psům. Mnoho provozovatelů útulku jsou starší a neumí to s PC nebo na to nemají tolik času.

Bylo by skvělé kdyby se všechny pejsky povedlo dostat na internet a zvýšit tak jejich šanci konečně najít domov.

Moc ráda pomohu takové pejsky také sdílet, posílat je můžete na info@psimagazin.cz

Děkuji všem, kteří pomáhají

Kája

zdroj:svscr.cz


Zasláno dne Feb 27, 2021 do kategorie ARCHIV