Novinky

Výlet na magickou horu Plešivec

Letos jsem si dala jedno předsevzetí a to, že vždy jednou do měsíce vyrazíme na nějaký zajímavý výlet, o kterém vám pak podám foto-report. Naše první cesta vedla na horu Plešivec v Brdech

Hora Plešivec je vysoká 654 metrů, což už chce mít trochu kondičku a i proto se mu přezdívá Brdský Olymp. Vyrazili jsme tedy vzhůru a jako první na nejvyšší vyhlídku zvanou Čertova kazatelna odkud je překrásný výhled do krajiny. Doporučuji tam jít na západ slunce to bylo doslova magické.

Dále jsme pokračovali na Krkavčí a Malou skálu a vraceli jsme se kolem zajímavého skalního útvaru zvaného Jehla. Celá hora se dá obejít kolem dokola a čekají vás krásné výhledy. Cestou dolů jsme se ještě zastavili u Smaragdového jezírka, které sice mělo do smaragdu daleko, ale což. Pejskové se pak mohli občerstvit u studánky, která má kousek od jezírka pramen.

Po cestě mě zaujali po celém kopci tzv. kamenná moře. Lámala jsem si hlavu tím, kde se tam vzala a dočetla jsem se, že jde jak o pozůstatky osad, hradiště, tak jde o proces mrazového zvětrávání, které má za následek velice zajímavé rovné skalní útvary.

Další co mě zaujalo, bylo, že na mnoha místech byla rozrytá půda od divokých prasat a tak jsme byli ve střehu, což se i vyplatilo, jelikož nám v půlce cesty proběhla přes cestu prasečí rodinka. Proto doporučuji mít zde pejsky pod dohledem, jelikož by mohli prasata honit a v horším případě by je prase mohlo napadnout. Nechci vás ovšem odradit, ale jen varovat a pokud chodíte po cestách, nemusíte se bát, jelikož prasata se více bojí vás a pokud jste dostatečně hluční, včas se před vámi schovají.

Plešivec lidi přitahoval od nedávna a tak má hlubokou historii od doby kamenné. Je oblíbeným místem trempů a vztahuje se na něj mnoho pověstí a bájí. Říká se mu také tajuplná či magická hora a je prý i nabit tajuplnou energií.

Na horu jsme šli v pátek 18.2. po obědě a za celou dobu jsme potkali jen jednoho člověka. Pokud ovšem na místo pojede v létě o prázdninách či víkendu, je třeba počítat, že zde může být více lidí a tak za sebe doporučuji na návštěvu pracovní den, kdy budete mít celou horu jen pro sebe.


Zasláno dne Feb 22, 2022 do kategorie ARCHIV