Novinky

Úřad rozhodl o vrácení 22 jorkšírů…

Jestli mě něco v poslední době naštvalo tak to byla informace, že chovatelce, které bylo odebráno 47 psů se má 22 z nich vrátit.

Když jsem se tohle dozvěděla, málem jsem pukla vzteky a nebyla jsem sama. Je mě líto hlavně těch psů co trčí v útulcích a také lidí, kteří se o ně za ten víc jak rok starali. Proto jsem se rozhodla sepsat tento článek.

Už jsem si zvykla, že v momentě, kdy jsou psi odebrání státem to vše bude trvat dlouho a snažila jsem se nemyslet na variantu, že by se jí měli psi vracet. Tady v tomto případě to asi nečekal ani největší skeptik. Celou tuto kauzu bych proto v tomto článku ráda shrnula a budu doufat, že zdaleka ještě nekončí, protože takový konec si nechci připustit.

Ráda bych tímto vyzvala ostatní média, aby tuto kauzu nenechali bez povšimnutí a poprosila vás o sdílení tohoto článku.

Jak to celé začalo…

Celá kauza vyplula na povrch v roce 2021, kdy se na stránkách KVS objevil článek ze dne 9.12. že bylo odebráno 47 psů rasy jorkšírský a biewer teriér z naprosto otřesných podmínek. Byli umístění do útulků Dogpoint, Voříškov, Tábor, Olomouc LOZ ČR . Zpětně jsem se dozvěděla, že 5 psů bylo na místě mrtvých, jednoho psa musel na místě utratit veterinář a další štěně krátce po odebrání zemřelo v útulku.

Krajská veterinární správa se o tomto místě dozvěděla tak, že je přivolal syn majitelky psů. Údajně se o ně měl postarat v době kdy jejich majitelka skončila v nemocnici. Jelikož psi našel v šíleném stavu okamžitě kontaktoval příslušné orgány, kterým bohužel ještě pár dní trvalo než vše papírově vyřešili. To nakonec stálo život několik psů, kteří mohli žít. Nicméně právě syn byl paradoxně ten kdo všechny ostatní zachránil, ač někdo tvrdí že se o ně měl postarat už dříve. Nevíme jak to bylo a myslím, že to asi ani není tak důležité.

Šlo a dlouhodobé zanedbání péče?

Paní, které byli psi odebráni se bránila tím, že byla hospitalizovaná v nemocnici a nemohla se o ně postarat . Ovšem ne jen já, ale i další lidé, jsou přesvědčeni o tom, že k takovému zanedbání nemohlo dojít za krátký pobyt paní ve špitále, ale že se jednalo o dlouhodobou záležitost. „ Tohle všechno jsou, dle nás i ošetřujících veterinářů, výsledky dlouhodobého zanedbávání péče o zvířata. Tyhle problémy se neobjeví během pár dní.“ uvedla Michaela Zemánková z útulku Dogpoint.

Také je evidentní, že paní byla na péči o všech 47 psů sama a nikoho asi ani nenapadlo, že jsou doma zavření bez péče a pomalu ale jistě tam jeden po druhém umírají zatímco byla hospitalizovaná.

Že to tam nebylo úplně v pořádku nasvědčují i svědectví lidí, kteří od ní v minulosti pořídili štěně a bylo jimi řečeno, že těch psů tam bylo opravdu hodně. Abych majitelce jen nekřivdila, bylo i několik těch kteří u ní v minulosti byli a ještě to tam nebylo tak hrozné. Evidentně se tedy chov psů zhoršil postupně. Horší je ale to, že několik lidí si stěžovalo na to, že štěně které od ní zakoupili bylo nemocné. Její chov tedy asi úplně v pořádku nebyl. O to bizardnější je fakt, že se jednalo o chovatelskou stanici psů s průkazem původu.

Péče o psi stála přes 4 miliony korun a stále stoupá

Do 4 útulků bylo umístěno přes 40 psů o které se starají do dnešního dne. V den kdy píšu tento článek je to 1 rok a 4 měsíce . Pro zajímavost jsem spočítala na kolik vyšla jejich péče a léčba.

Pokud stát odebere psy a umístí je do péče náhradní vyplácí útulku zhruba 200 korun za jednoho psa na den. Možná si řeknete, že je to hodně peněz, ale ta částka je naprosto směšná. Něco stojí krmení, každý pes se musí 3x denně venčit, takže o ně pečují minimálně dva pracovníci. K tomu se přidá čištění kotců, savé podložky, čistící prostředky, energie atd. a je zcela jasné, že 200,- tyto náklady opravdu nepokryje.

Pokud si tedy vynásobíme péči o 45 psů, za každého 200,- za období jednoho roku a 4 měsíců ( 485 dní) dostaneme se na částku přesahující 4 300 000,- a to mluvíme pouze o péči.

Další věc je léčba. Psi měli zadredovanou srst, přerostlé drápy, zuby v otřesném stavu, svrab, gardie a mnoho z nich i další zdravotní potíže. Jen léčba se tedy vyšplhala na další sta tisíce a zabrala několik hodin ošetřování a ježdění na veterinu.

Rozhodnutí o navrácení psů

Do útulků, kde byli psi umístění přišlo v únoru rozhodnutí o tom, že se má 22 psů chovatelce vrátit...

Dále zde byla informace, že v místě kde chovatelka bydlí už nesmí mít kojící feny se štěňaty, a to pouze za splnění dalších zoohygienických podmínek.

Toto číslo tedy vrácení 22 psů bylo vypočítáno na základě výměru obytné plochy domu odkud byli odebráni. Pokud tedy majitelka psů, provede změny , může i nadále odchovávat na psech další vrhy.

S tímto rozhodnutím ovšem majitelka psů nesouhlasila a nechce jen 22 psů, ale rovnou všechny co jí odebrali. Díky tomu se tedy tato kauza ještě po dobu jejího odvolání povleče a každým dnem očekáváme, jak odvolání rozhodne.

Dostala se ke mně informace, že za dobu co jí byli psi odebráni si pořídila další, tudíž číslo by o ně mělo být nižší. To ovšem nemám jak prokázat a je možné, že je to pouze drb. Ale na každém šprochu pravdy trochu a co si budeme, uklidit pár psů před ohlášenou kontrolou není nic složitého.

Může se změnit?

Jak už jsem psala výše, dříve se jednalo nejspíše o slušnou chovatelku u které se to časem dost zvrtlo a poslední kapkou byla její hospitalizace. Co je pro mě zarážející je fakt, jak se dokáže důchodkyně, která žije sama, táhne jí na 70 let postarat o 45 psů. I kdyby byla vitální důchodkyně, měla by mít rozum a chov pomalu ale jistě ukončit a hlavně mít někoho, kdo jí s tím pomůže až jí zas příště klepne pepka.

Já sama si nedovedu představit, jak bych takový počet psů zvládla. Každý ten pes si zaslouží procházky, lásku a péči a ne se jen nažrat a vypustit na zahradu vyčůrat. Dle lidí co v místě koupili štěně byl v době i ohromný zápach a v tom prostě nechcete žít ani jako pes natož člověk.

Neřeknu kdyby měla třeba tak maximálně 10 psů a fen, to ještě dokážu pochopit a i tak by to bylo dost práce. Ale každý větší počet mě přijde extrém a můj názor je to, že člověk s větším počtem psů je buď blázen nebo to dělá čistě pro peníze. Protože každý kdo má psa rád, mu chce dopřát nejlepší péči a to ve velkém množství jde těžko.

Jak to celé dopadne je aktuálně ve hvězdách ale rozhodně by se o tom mělo mluvit a já osobně bych si moc přála, aby psi konečně po víc jak roce stráveném v útulku mohli jít bydlet do rodin, kde už v klidu dožijí milování a nebudou sloužit jen pro výdělek.

Pokud jste v minulosti od této chovatelky pořídili štěně, které bylo nemocné budu vděčná pokud se ozvete na email info@psimagazin.cz , mohlo by to pomoci v dalším řešení.

O tom jak se celá kauza bude dále vyvíjet vás budu informovat

GALERIE

Voriskov

Útulek Olomouc LOZ ČR

Útulek Olomouc LOZ ČR

Voriskov

Voriskov

Voriskov


Zasláno dne Mar 15, 2023 do kategorie ARCHIV