Novinky

Apr 1, 2016

ŠTĚNĚ SOUROZENCEM, ANEB DÍTĚ A PES?


V dnešní době je mnoho čerstvých matek na mateřské dovolené, které se rozhodnou, že období několika let s miminkem doma je ideální pro pořízení psa. Bohužel, následky takových rozhodnutí často o několik měsíců později řešíme my dobrovolníci a útulky, a to ve chvíli, kdy musí pes z domu.

Častou domněnkou rodičů vybírajících psa k dítěti je teze „čím menší dítě, tím menší pes“ – odborníci se však shodují, že touto logikou si mohou rodiče zadělat na problémy a ohrozit nejen dítě, ale i psa.
Kategorie: ARCHIV
Zaslal: hajkovakarolina

Jak tomu předejít?

Prvním aspektem, který by si měla nastávající nebo čerstvá maminka rozmyslet, je to, zda je právě toto období skutečně nejvhodnější pro pořízení psa. V drtivé většině případů se matky obávají pořízení již staršího psa a chtějí pouze štěně, které si mohou odmalička vychovat přesně podle svých představ. Pořízení štěněte je ale v mnoha ohledech srovnatelné s pořízením dítěte – matka by si tedy měla dobře rozmyslet, zda zvládne časově i finančně postarat se v podstatě o dvě miminka – to lidské a to psí.

Nesmíme zapomínat, že miminka psí rostou rychleji než ta lidská. Může se tedy dost dobře stát, že v době, kdy bude naše dítě lézt, dělat první kroky, objevovat kratochvíle jako je strhávání ubrusů, nastražování nášlapných min v podobě míčků a kuliček a ochutnávání všeho v dosahu, a z jeho uhlídání se stane nadlidský úkol, naše štěně půjde právě do puberty. Děcko samo o sobě přivede v tomto období nejednu matku na pokraj sil – zvládnete se v takovou chvíli plnohodnotně věnovat ještě péči a výchově vašeho čtyřnohého puberťáka?

Pokud si přes toto všechno věříte a chcete štěňátko ke kojenci nebo batoleti, zůstává tu otázka vhodného plemene. Tuto otázku řeší i rodiče starších dětí, které škemrají o pejska. Častou, bohužel však mylnou domněnkou je, že čím menší plemeno je, tím spíš se hodí k dětem.

Velmi malá plemena pod 3kg jsou lákavá. Mnoho maminek se tetelí při představě roztomilé čivavky, jorkšírka nebo krysaříčka po boku malého dítěte. Odborníci i zkušenosti (zdaleka nejen mé) však mluví jinak. Malé děti bývají zbrklé a nemají cit, malého psa mohou snadno vyděsit nebo mu dokonce nechtěně ublížit natolik, že kousne. Obecně většinou nemají velmi malí psi pro soužití s dětmi dostatek trpělivosti.

Konkrétně stále populárnější čivavy jsou například k dětem přímo nevhodné a mnoho chovatelů odmítá svá štěňata čivav prodat do rodin s malými dětmi. A vědí proč. Vedle výše zmíněných rizik pro psa i dítě z důvodu malé velikosti psa jde také o povahu čivavy. Pejskařský server hafici.cz o čivavách píše: „Při jakémkoli náznaku útoku ze strany dospělých lidí nebo dětí, mohou i zaútočit a agresora pokousat. Proto se moc nehodí do domácnosti s malými dětmi.“

Odborníci jako Hana Žertová (poradkyně pro výchovu psů), Vladimíra Tichá (mluvčí Českomoravské kynologické unie) nebo Alexandr Skácel (veterinář – psycholog) se shodují, že nejmenší plemena psů nejsou k malým dětem ideální, vhodnější jsou podle nich plemena jako je například labradorský a zlatý retrívr nebo boxer, z menších plemen pak kavalír king charles španěl, border teriér, střední pudl nebo bišonek.

Ať už vám padne do oka jakékoli plemeno, doporučuji nevybírat jen na základě fotek a informací z internetu, ale zajet se podívat například na klubovou výstavu plemene nebo na návštěvu do některé chovatelské stanice – zde se můžete s plemenem seznámit naživo a dobrý chovatel je koneckonců osoba nejpovolanější k zodpovězení všech vašich dotazů. Samozřejmostí by měla být včasná návštěva alergologa, abyste předešli tomu, že budete vašemu štěněti hledat po pár týdnech domov, protože na ně váš potomek bude alergický.

Nezapomínejte, že vybíráte společníka na následujících 10 – 15 let. Vyvarujte se tedy impulzivních rozhodnutí na základě hezké fotky u inzerátu (které například v rodině moderátora ČT Jana Smetany skončilo slzami, když jim štěně od množitele do týdne zemřelo), své rozhodnutí neuspěchejte, vybírejte pečlivě a pamatujte na citát Jana Wericha: „Nejsem tak bohatý, abych si kupoval laciné věci“. U psů to platí dvojnásob.

ZDROJ:khadrabova.wordpress.com


ZÁBAVNÁ VIDEA: