Novinky

Mýty o psech z útulku – bojíme se zbytečně

U psa z útulku neznám jeho minulost, nevím, co zažil a jak se bude chovat.

Pracovníci útulků své svěřence dobře znají a také vědí, za jakých okolností se do útulku dostal. Útulkoví psi jsou ve většině případů vděční za jakoukoli pozornost a snaží se být člověku tím nejlepším kamarádem. Samozřejmě narazíme i na psy bázlivé či jinak poznamenané prožitým traumatem. Pracovníci útulku však na takovou skutečnost vždy upozorní a zájemce o problematické psy pečlivě vybírají. Ve většině útulků máte navíc možnost psa před osvojením opakovaně navštěvovat a venčit, seznámit ho s celou rodinou a poznat jeho chování v různých situacích.

Také při koupi na inzerát nevíte o minulosti a původu štěňěte zhola nic. Nevíte, zda bylo štěně dobře socializováno a jaké povahy jsou jeho rodiče. Případné problémy, ať už povahové nebo zdravotní, Vám prodávající s největší pravděpodobností zatají, neboť jeho prvořadým cílem je štěně prodat.

Když je pes v útulku, znamená to, že je s ním něco v nepořádku.

Psi se do útulků dostávají z mnoha důvodů, mezi nejčastější patří vyhození původním majitelem, zaběhnutí a úmrtí majitele.

Většina osvojených psů z útulků je naprosto bezproblémová a jejich „zlobení“ se nijak nevymyká běžné psí populaci. Naopak své neútulkové psí kolegy mnohdy předčí snahou a učenlivostí. Opět platí, co bylo řečeno výše. Pokud je v útulku pes s jakýmikoli povahovými problémy, pracovníci útulků o nich vědí, upozorní Vás na ně a rozhodně takového psa nesvěří začátečníkům či rodině s malými dětmi.

Výjimečně narazíme i na psy, které majitelé odložili do útulku jako problémové, např. z důvodů žárlivosti na děti. Za těmito příběhy se v naprosté většině skrývá neochota majitelů zjistit si alespoň základní informace o výchově psů. Většina problémů je způsobena špatnou nebo spíše žádnou výchovou. Takového psa útulek svěří pouze zájemci, který je s jeho povahou seznámen a má s výchovou psů zkušenosti.

Chci konkrétní plemeno, v útulcích jsou samí kříženci.

V útulcích skutečně nalezneme převahu psích originálů, ale i představitele různých plemen, někdy dokonce i s průkazem původu. Každé plemeno má též své sdružení, které mapuje jeho výskyt v útulcích (např. pudl v nouzi, chti v nouzi…). Stačí věnovat chvilku hledání a výběru, inspiraci naleznete na stránkách Konkrétní plemena v nouzi. Nemůžeme Vám však zaručit, že se při návštěvě útulku nezamilujete do toho nejvoříškovatějšího voříška, kterého jste kdy viděli :-).

V útulcích jsou staří psi a já chci štěně.

V útucích naleznete i štěňátka, stačí chvilku hledat, začít můžete kupříkladu na stránkách Štěně v nouzi. Se štěnětem z útulku je to stejné, jako se štěnětem, které koupíte na inzerát. Bude takové, jaké si ho vychováte. Adopcí štěňátka si připíšete dobrý skutek a nepodpoříte žádného množitele v jeho výdělečné činnosti. U zakoupení štěněte konkrétního plemene bez PP je navíc mnohem vyšší pravděpodobnost genetických zdravotních či povahových vad, zapříčiněných právě „komerčním“ chovem.

Bojím se, že by si pes z útulku nezvykl na nový domov a na mě.

Toho se opravdu nemusíte bát! Zkušenosti ukazují, že naprostá většina psů si zvykne velmi ráda, ochotně a hned. Nepochybujte, že pro psa je cesta domů obrovská změna k lepšímu a velmi dobře si to uvědomuje. Také dobře ví, kdo mu ten domov poskytl a je za to náležitě vděčný. Není krásnějších příběhů, než když se pes, který byl v útulku doslova na umření, v adopci jako zázrakem uzdraví a znovu nalezne chuť do života. V sekci Příběhy na Vás čekají desítky konkrétních příběhů psané těmi z vás, kteří mají s adopcí psů z útulku osobní zkušenost.

zdroj : www.nekupujadoptuj.cz

Zasláno dne Oct 12, 2015 do kategorie ARCHIV