Novinky

Jun 13, 2018

JAK POZNAT FALEŠNÉ SBÍRKY A AUKCE


Taky máte někdy pocit, že je facebook plný sbírek a aukcí? A sbírá a prosí se na cokoliv.

Taky čtete, jak spousta lidí zneužívá sbírky na pomoc a udělali si z toho dobrý byznys? Stalo se vám, že jste v dobré víře a s nadšením poslali někomu nemalou částku a časem jste zjistili, že peníze se nedostaly tam, na jaký účel jste je posílali?
Kategorie: ARCHIV
Zaslal: hajkovakarolina

Peníze na pomoc psům

Narazili na prosbu o pomoc? Prosbu, která zněla zoufale a kde se prosilo alespoň o pár korun, které dokáží udělat zázraky? A pamatujete si na ten pocit, když jste viděli, kolik lidí posílá opravdu pár korun a jak se vybrala obrovská částka, která pomohla zachránit zvířeti život, zaplatit operaci, dát dohromady zničené zvíře!!!! A vy pak vidíte, že se z trosky stalo nádherné zvíře, které je konečně šťastné!!!! Vzpomínáte na to, jak vás zaplavila vlna štěstí, že to mělo smysl?

Taky si vzpomínáte, jak je to vlastně jednoduché? Stačí sednout k pc a dát příkaz k úhradě a pak ten úžasný pocit, že tak jednoduše můžete tak obrovsky pomoc!!!!!! Taky jste si řekli....proč neposlat ještě někomu jinému? A začnete hledat víc sbírek, víc žádostí o pomoc, aby se ten váš pocit potřebnosti znásobil? A pak přijde vystřízlivění, že tamty peníze si lidi použili na svá vlastní zvířata, tamty peníze zmizely neznámo kam. A přijde pachuť a znechucení, že nemá smysl pomáhat a živit tak darebáky a raděj za ty peníze koupíte něco svému psovi.

TAK JÁ VÁS PROSÍM, NENECHTE SE OTRÁVIT!

Připouštím, že nesmyslných sbírek je asi většina, ale pak jsou takové, kdy je pomoc opravdu potřeba. Kdy bez pomoci jiných opravdu umírají zvířata a přitom by stačilo tak málo....podat pomocnou ruku" Jsou takoví, kteří bez pomoci nemůžou fungovat. A když jsou féroví, když myslí opravdu na zvířata, tak dokáží dělat zázraky!



JAK POZNAT, KDE JE POMOC OPRAVDU POTŘEBA?

1. Transparentní účet

Je jedna část transparentnosti hospodaření organizace. Toho, že víte, co se s penězi děje, s jakými penězi organizace disponuje, jak hospodaří, za co platí! Když někdo nemá transparentní účet, zeptejte se veřejně na důvod. Buď vám ho smysluplně vysvětlí nebo váš dotaz smažou. Když dotaz smažou, tak běžte od takové sbírky pryč!

2. Organizace zveřejňuje účtenky a fotky za co platí!

Ptejte se, za co organizace utrácí vaše peníze. Jak má průhledné výdaje na transparentním účtu. Někdo dává doklady veřejně na své stránky nebo nemá problém předložit na vyžádání. Jsou schopny dodat doklady např. veterinární zprávy.

Nenechte se napálit pouze děkovnými fotkami šťastných pejsků - chtějte vědět na co konkrétně platíte! Dávejte si pozor na opakující se fotky z dřívějška!

3. Jestli někdo vybírá na materiální věci

Granule, pelíšky, pipety - nabídněte, že dodáte přímo požadované věci. Nenechte si nařídit e-shop, z kterého máte věci objednat. Organizace vám pouze mohou doporučit výhodné ceny. Stává se, že žádné věci nedodají, ale podělí se o zaslané peníze!

4. Zjistěte si víc o tom, komu přispíváte!

Použijte vyhledavač google, napište jméno osoby nebo organizace - často se dozvíte spoustu věcí, které před vámi může dotyčný schovávat.

5. Azyly, které žádají peníze na krmení a péči o psy

Přispívejte jen těm, kteří psy nabízí do adopce! Je čím dál víc lidí, kteří naberou psy a pak žádají o peníze. Psi si berou jako "lákadlo" na posílání peněz, ale do adopcí je neposkytují.

Jestliže nemají transparentní účet, nikdy nemáte šanci zjistit, kolik jim opravdu přišlo peněz. Mnozí se tím prakticky živí a nemusí řešit svoji existenční situaci! Většina domácích azylů jsou pod sdruženími, které jim proplácí náklady!


Většina občanských sdružení a nepříspěvkových organizací existují jen díky dobrovolným příspěvkům!!!!! Díky dobře organizované pomoci a dobrému hospodaření dokázali pomoct velkému množství zvířat.

PROSÍM, NEDOVOLTE, ABY DÍKY PŘÍŽIVNÍKŮM MĚLI TYTO ORGANIZACE EXISTENČNÍ PROBLÉMY. Každá poctivá organizace vám vše ráda zodpoví!

Autor: FB Matýsek Udo Arny