Novinky

Jun 24, 2018

Chovatelce v Královéhradeckém kraji bylo odebráno více než 50 týraných psů


Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Královéhradeckém kraji se ve středu 20. 6. 2018 podíleli na odebírání více než pěti desítek psů chovatelce obci Vlčkovice v Podkrkonoší.

.

Odebrání zvířat proběhlo na základě ve stejný den uskutečněné domovní prohlídky provedené Policií ČR. Domovní prohlídku a následné odebírání psů umožnil soud na základě trestního oznámení podaného na chovatelku. To podala SVS 10. května 2018 poté, co během předchozí kontroly zjistila vážná porušení legislativy. Jedná se o historicky největší počet jednorázově odebíraných psů jednomu majiteli na území kraje.

Kategorie: ARCHIV
Zaslal: hajkovakarolina

Další množírna psů?

Celkem bylo na uvedené adrese odebráno 53 zvířat, z toho 17 psů, 30 fen a šest štěňat – vesměs kříženců. Všechna dospělá zvířata byla na pohled v průměrném výživném stavu, byla silně zablešená, nesocializovaná a velmi bázlivá. Někteří jedinci reagovali na manipulaci agresivně. Odebírání zvířat proběhlo na základě rozhodnutí obce s rozšířenou působností – Městského úřadu Dvůr Králové, kterému předcházel návrh na odebrání zvířat ze strany Krajské veterinární správy (KVS) pro Královéhradecký kraj.



Akce se účastnila zástupkyně zapsaného spolku Pes nejvěrnější přítel, který pomáhá s umísťováním psů do dočasné péče. „Za pozitivní fakt lze označit, že akce proběhla relativně klidně a bez nadměrného stresování zvířat,“ uvedl ředitel KVS pro Královéhradecký kraj Aleš Hantsch.

Trestní oznámení Okresnímu státnímu zastupitelství v Trutnově podala KVS 10. května. Při kontrole provedené 7. 5. 2018 bylo totiž u chovatelkou předvedených psů konstatováno vážné porušení zákona na ochranu zvířat v míře, kterou lze kvalifikovat jako trestný čin. Navzdory přítomnosti Policie ČR odmítla chovatelka vpustit veterinární inspektory do svého obydlí a i dalšími způsoby mařila výkon státního dozoru. Na základě okolností zjištěných při kontrole navíc bylo důvodné podezření, že se v budově nachází další psi, kteří mohou být v ještě horším stavu, než předvedená zvířata.

Zdroj: svscr.cz