Novinky

Proč nedovážet psy z cizích zemí?

Chorvatsko, Srbsko, Kosovo, Albánie, Bosna, Řecko, Rumunsko a jiné destinace, které leží povětšinou na Balkáně , ale také Ukrajina, Slovensko, Maďarsko jsou zeměmi, odkud se v podstatě nekontrolovaně psy do ČR dováží.

Co mají tyto země společného s tímto problémem?

Je to nedostatečná legislativa na ochranu zvířat. V těchto zemích bohužel jsou povětšinou práva zvířat a jejich ochrana pouze v rukou obchodníků se zvířaty a nebo v necitlivosti k jiným bytostem než lidem.

Jistě, že ne všichni jsou tací. I tam se vyskytují jedinci a organizace, na které jsme zvyklí u nás. Je to sice nedostatečné, neuspokojivé a pro mnoho z nás nepředstavitelné. Těchto lidí si vážím. Těm je třeba pomoci.

To ovšem neznamená, že tyto problémy přeneseme sem, do země, kde se potýkáme s trochu jiným problémem. A to je nepoctivost některých spolků a lidí s nimi různě spjatými. Ale o tom až jindy, i když s mnohdy nelegálním obchodováním se zvířaty to v mnoha případech souvisí.

Psi, kteří se dováží tímto způsobem do ČR, jsou v drtivé většině případů oběťmi lidské sobeckosti, touze po penězích a bezohlednosti na straně jedné, na straně druhé hlouposti, naivity a neznalosti.

Foto: Psí azyl Naděje



Tito psi mají své nemoci (např. dirofilarioza, leishmanióza...), které se v našich podmínkách vyskytují jen vzácně. jsou tudíž mimo hlavní pozornost veškerých vyšetření. Jejich léčba není zase tak složitá, ale ve většině případů se léky v ČR nedají sehnat. O těchto problémech pochopitelně pašeráci nehovoří.

Další důvod je umístění psa. Tvrzením o předem domluveném domově může věřit snad jenom blázen, nebo člověk, kterému je to vlastně jedno. O skutečnostech, jak je to doopravdy, by mohli dlouze vyprávět majitelé a provozovatelé zdejších útulků či organizací.

Nastává ovšem otázka, kterou si mnozí pokládají. Jak pomoci trpícím zvířatům, která přišla na svět v zemích o kterých je řeč?

Zkuste kontaktovat především již existující útulky v těchto zemích, někde to zdaleka není tak horké, jak se snaží prezentovat kšeftaři. Což neznamená, že jinde to katastrofální není, ale bez koncepčních úprav v té zemi je to k ničemu - jako přelévání vody lžící a zhoršování situace u nás.

Publikujte o tom, foťte, kontaktujte tamní ochranáře, podpořte jejich petice, pište diplomatům, sponzorujte jejich útulky, starejte se o to, jaká mají koncepční řešení, poraďte, ale nedovážejte odtamtud psy. Protože to není žádné řešení, pokud nenásleduje řešení koncepční.

Je to jen utišení vašeho mnohdy špatného svědomí a soucitu za cenu, že to hodíte na někoho jiného. Zhoršíte situaci našich zvířat a stejně za každého jejich zachráněného psa tam nastoupí stovky dalších.

Zeptejte se těch, co organizují jejich dovoz, jestli i v tomto nějak pokročili, jestli se vůbec o něco takového pokusili. Nevěřte všemu, co vám tito lidé a jejich "spolupracovníci" povídají.

A závěrem?

Já osobně nevěřím lidem, kteří prodávají kožešiny, mnohdy je i nosí a zároveň se prezentují, jako ochránci zvířat. Pro mne je to známka jejich pokrytectví a nečestnosti.

Zdroj: Facebook: Zik Zak



Reakce lidí na dovoz psů v nouzi ze zahraničí




Zdroj: Facebook: Občanská iniciativa SOS - bez cenzury, Psí magazín




Zasláno dne Mar 2, 2017 do kategorie ARCHIV